Bili smo na Ravnoj gori… a usput obišli Trakošćan, Varaždin i Krapinu…

kolovoz 31, 2020 Jela Knežević

Ovo je bio još jedan u nizu poučno-hedonističkih izleta, kakve PD Zanatlija i naša Jela znaju vrlo uspješno organizirati.

U petak, 28.8., u 7 sati i na uobičajenom mjestu kod Spara, okupilo se nas 19 veselih planinara i autobusom krenulo put Trakošćana, gdje je Jela već bila najavila naš dolazak. Oko 13 sati stigli smo u Trakošćan, prekrasan dvorac iz 13. stoljeća. Uživali smo u opuštenom obilasku samog dvorca, a zatim i šetnji oko jezera, u kojem se zrcali ovo doista prekrasno zdanje. 
Nakon okrjepe u restorančiću koji se ljuljuška na tom istom jezeru, nas 13 planinarki obulo je svoje cipelice lutalice i krenulo put Pustog duha, na visinu od 672 m nadmorske visine. Nekolicina planinara odlučila se u Filićev dom odvesti autobusom. Za to vrijeme se 13 veličanstvenih prvo domoglo Pustog duha, a onda i vrha Ravna gora na 694 m. Ubrzo se ukazao i Filićev dom, kao i naši junaci iz autobusa. Slijedio je smještaj u sobe, a zatim i izvrsna večera kuhara Srećka. Sve pohvale za pikantan gulaš, ogromne šlape i jednako takve porcije čevapa. Na sve to baš su dobro sjele štrukle (na račun kuće).
Sutradan ujutro čekao nas je lijep put od Filićevog doma (660 m) prema Pustom duhu na drugi najviši vrh, koji se ujedno smatra i vrhom Županije (686 m). Vodič nam je bio Dubravko Šincek iz PD Ravna gora Varaždin, inače neiscrpan i neumoran izvor informacija o ovom kraju. Pričao nam je o fenomenu preborne sječe, o bukvama i jelama, arišu i sunčanicama, o duglaziji, zanimljivom drvetu porijeklom iz Amerike, carskom kamenju, i drugim raznim čudima prirode. 
Nakon stvarno ugodne šetnje, čekali su nas ručak i kratak popodnevni odmor u domu, a nakon toga Laufanje u Varaždinu. Oko 21 sat, već prilično umorni od svega vidjenog i pojedenog (!), prepustili smo se sigurnoj i neponovljivoj vožnji našeg vozača Makedonca, koji je, zahvaljujući mashti i britkom jeziku jedne naše planinarke, od sada Japanac!
U nedjelju su nas za doručak čekale palačinke i knedle iznenadjenja, oproštaj od domaćina, i posjet muzeju u Krapini. Sve smo zaokružili Picikatom i sretnim povratkom u Osijek.
Pozdravljam vas do nekog sljedećeg ovako lijepog i ugodnog izleta.
Nives Matijević
Pratite nas i lajkajte