Od Alana do Baških Oštarija – Premužićka

kolovoz 25, 2020 Jela Knežević

U petak, 21.8., skupina Zanatlija krenula je oko podneva autobusom prema Krasnom kako bi se smjestili u hotelu Degenija i sutradan ujutro krenuli na hodnju Premužićevom stazom.
Na večernjem druženju na raskošnoj terasi hotela pridružili su nam se pripadnici PD Frankopan iz Rokovaca. To je druženje, uz razmjene resursa i na obostrano zadovoljstvo, trajalo tijekom cijeloga izleta.
Subota je započela vožnjom do Alana, gdje smo krenuli u hodnju od 22km. Cijela skupina hodača, iako različite kondicijske spreme, uspješno se popela na vrh Šatorine te nastavila do Kugine kuće. Nakon osvježenja izvorskom vodom (kavom, rakijom, pivom…) tople večere, grijanja uz logorsku vatru na kojoj se pekla slanina te umilne pjesme i svirke domara Mire, hodači su se odmorili u zajedničkoj spavaonici i u 6 ujutro krenuli put Baških Oštarija. Nakon kratkih stanki, od kojih je jedna bila kod planinarskog skloništa Skorpovac, hodnja je oko 11h završila dolaskom na odredište – Baške Oštarije. Ondje smo ručali, a na polasku smo kući iskoristili geografske prednosti izleta te se osvježili na plaži u Karlobagu.
Umornih nogu, ali svatko s onim po što je u planinu pošao (ljepota, (ne)mir, odmak, nove granice, vodičko iskustvo…), stigli smo u Osijek oko ponoći.

Ivan Šaravanja, vodič

Pratite nas i lajkajte