Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Monte Santo di Lussari – Cima del Caccatore (2071m)

28/06/2019 08:00 - 30/06/2019 17:00

650kn

28, 29. I 30.06.2019. GODINE
Koča na Gozdu (Kranjska Gora, Vršić), Monte Santo di Lussari i Cima Del Cacciatore (Kameniti Lovac)

Koča na Gozdu udaljena je 8 km od Kranjske Gore na cesti prema planinskom prijevoju Vršič. U 2013. godini dobila je titulu planinarske kuće prikladne za obitelj, koju dodjeljuje Planinski savez Slovenije. Planinarska kuća ima 54 ležaja smještena na tri kata (1. kat – sobe s kupaonicom: četiri sobe za 3 – 6 osoba; 2. kat – sobe sa zajedničkom kupaonicom: četiri sobe za 4 – 8 osoba; 3. kat – zajednički ležaj: jedna soba za 12 osoba). Ima veliku blagovaonicu, također namjenjenu i drugim aktivnostima kao što su radionice, predavanja i sl. U Koči na Gozdu poslužuju se domaća slovenska jela kao što su štruklji, kranjski šaran, snack hrana, jela od divljači – ukratko raznolika kulinarska ponuda po pristupačnim cijenama. 

Oko kuće nalaze se travnate površine pogodne za sportske aktivnosti i predavanja na svježem zraku. Nalazi se u centru Nacionalnog parka Triglav i s terase posjetitelji se mogu diviti spektakularnom pogledu na Špik, police Frdamane i Prisanku, Prisojnikov prozor, monolit Ajdovskih djevojaka… Od Ruske kapelice – poznate iz povijesti Vršiške ceste, udaljena je oko kilometar.

Vršič je najviši cestovni prijevoj u Sloveniji, pod istoimenim vrhom, koji povezuje Gorenjsku (Gornjosavsku dolinu) s Trentom (dolinom Soče). Planinski prijelaz Vršič sa svojih 1611 m najviši je cestovni prijelaz u istočnim Julijskim Alpama. Visoka planinska cesta od Kranjske Gore preko Vršiča do Loga u Trenti ima 50 serpentina (24 na kranjskogorskoj strani i 26 na strani Trente). Na Vršiču se možete odmoriti i okrijepiti u planinarskim domovima. Vršič je i polazište za Malu Mojstrovku, Jalovec i Slemenovu Špicu.
Na putu na Vršič možete pogledati Rusku kapelicu, posvećenu Sv. Vladimiru. 1917. godine izgradili su je preživjeli ruski vojni zarobljenici kao uspomenu na žrtve pale tijekom gradnje ceste preko Vršiča. Nekolicina ruskih zarobljenika koji su gradili cestu preko Vršiča sahranjeni su u Trenti dok je većina svoje posljednje počivalište našla u zajedničkim grobnicama na Vršiću u kamenoj grobnici u obliku piramide. U njenoj blizini preživjeli ruski zarobljenici podigli su spomen kapelicu u ruskom stilu. Konstrukcija kapelice je drvena. Izvorno je bila obložena drvenom korom, a kasnije daščicama. U skromnoj su unutrašnjosti zanimljivi oltar s ikonostasom, metalni lusteri i svijećnjaci.

Monte Santo di Lussari (Slovenski: Sveto Višarje, Njemački: Luschariberg) je malo mjesto smješteno na istoimenoj planini na nadmorskoj visini 1970 m – usred visokih planina i tamnih stoljetnih šuma. U središtu sela smjestila se slavna hodočasnička crkva Sv. Marija, oko nje stisnule su se kućice, daleko od pogleda, izolirano od cestovne mreže i prometnih gužvi. To je mjesto koje još postoji samo u bajkama, i primjer je čiste prirodne ljepote. Pristup zaselku moguć je pješice ili žičarom. Makadamski pristup dozvoljen je samo za žitelje i ovlaštene tvrtke zbog opskrbe mjesta.
Korijeni svetišta datiraju iz 1360 godine, kada je pastir iz Camporosso izgubio stado ovaca na planini Lussari, nakon duge potrage pronašao je ovce okupljene u krug oko grma. Pažljivo je pogledao na ukazani prizor i u grmu ugledao kip Marije Djevice s djetetom. Podigao je kip – spustio se u dolinu do crkve i predao kip župniku u Camporossu. U narednim danima u dva navrata, nevjerojatno, kip Madone našao se ponovo na istom mjestu na planini Lussari, uvijek okružen stadom ovaca.

Uskoro se počinje širiti priča o čudu kipa Madone. To je bio znak o svetom mjestu, na kome je 1360. godine izgrađena mala kapelica. 1500. godine na istom mjestu sagrađena je crkva. Tijekom stoljeća svetište je obnovljeno i nekoliko puta renovirano: 1807. je izgorjela od udara groma, 1915. našla se na samoj bojišnici Prvog svjetskog rata, gdje je potpuno uništena. Tijekom tog razdoblja, kip je sačuvan i vraćen na brdo Lussari 1925. godine, kada je svetište ponovno obnovljeno. Konačno, u povodu jubileja, 2000. godine, crkva je u potpunosti rekonstruirana. Ova planina je hodočasničko središte triju naroda (plemena), Germansko, Romansko i Slavensko, danas se nedvojbeno može smatrati Europskim svetištem, koje pohode mnogi vjernici. Sveta misa održava se na sva tri jezika. Do Monte Santo Lussari vode tri (3) hodočasnička puta: Talijanski romanski put dužine 205 km, Slovenski romanski put dužine 75 km i Austrijski romanski put dužine 80 km.

Cima Del Cacciatore (talijanski naziv) – Kameniti Lovac (slovenski naziv). Cima del Cacciatore je planinski vrh koji se nalazi između Valbruna i doline Riofreddo.Planina je obrubljena gustom šumom iznad koje se izdiže kameni greben s vrhom „Kameni lovac“ (slovenski).Ovaj vrh je tradicionalno dobro posjećen zahvaljujući jednostavnom pristupu – žičarom do Monte Lussari.Pristup vrhu moguć je na dva načina: duži hodočasnički put – ujedno je i Križni put, koji vodi iz doline Val Canale od sela Camporosso i drugi kraći od Monte Santo di Lussari.Prema legendi, krivolovac bez vjere je sa svojom puškom pucao prema svetištu Monte Santo di Lussari, ali taj čin svetogrđa je kažnjen i on se pretvorio u kamen, što predstavlja vrh ove planine.

Plan puta:
28.06.2019. petak

6:00 polazak iz Osijeka, parkiralište kod autopraonice na Sjenjaku (uobičajeno). Nastavak vožnje autoputem uz nekoliko potrebnih pauza. Dolazak u Koču na Gozdu predvidivo oko 14 sati. Smještaj u sobe, ručak. Za popodne je predviđen izlet u okolici planinarske kuće u trajanju 2-3 sata. Navečer večera, druženje i spavanje.

29.06.2019. subota 

Rano ustajanje, doručak i pripreme za cjelodnevni izlet u Italiju, Monte Santo di Lussari s usponom na Cimma del Cacciatore. Autobusom odlazimo preko graničnog prijelaza Rateče – Travisio do podnožja žičare za Monte Santo di Lussari što je udaljeno oko sat vremena vožnje od Kranjske gore. Žičarom odlazimo do sela na nadmorskoj visini od 1970m. Ondje ćemo razgledati crkvu i mjesto i napraviti kraću pauzu za kavu i slično. Zatim krećemo na uspon na Cimma del Cacciatore (Kameniti lovac) u trajanju 3-4 sata (zajedno sa povratkom). Vrh je na nadmorskoj visini od 2071m. Uspon je umjeren, nije zahtjevan, staza vodi nešto kroz šumu i po siparu do pred sami vrh, od kuda nastavlja strmim usponom kroz manji kamin na kome je postavljena čelična sajla, koja omogućava siguran i lakši uspon do vrha. Nakon zadržavanja na vrhu, vraćamo se istim putem najprije do Lussarija, a zatim prema Kranjskoj Gori i Koči na Gozdu. Po dolasku u planinarsku kuću večera, druženje, spavanje.

30.06.2019. nedjelja

Ustajanje, doručak i odlazak na kraću planinarsku turu u okolici kuće u trajanju 2-3 sata. Nakon toga ručak, spremanje stvari i kretanje kući, predvidivo oko 14 sati. Povratak istim putem uz nekoliko potrebnih pauza tijekom vožnje i dolazak u Osijek oko 22 sata.

Planinarska ruta: Lussari – Cima del Cacciatore (Kameniti lovac)
Vrijeme hodanja: 3 sata
Visinska razlika: 200m
Težina puta: markiran planinarski put; kondicijska zahtjevnost K1 – lagano (3 sata hoda i do 200m visinske razlike); tehnička zahtjevnost T2 – manje zahtjevno (u jednom dijelu potrebno se služiti rukama, postoje sajle)
Potrebna oprema: čvrste planinarske gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama i godišnjem dobu (slojevita odjeća), ponijeti zaštitu od kiše i sunca, ponijeti min. 1L tekućine, planinarski štapovi preporučeni.

Informacije o smještaju: Boravimo i noćimo u planinarskoj kući Koča na Gozdu udaljenoj 8 km od Kranjske Gore, koja se nalazi na Vršičkoj cesti što znači da autobus može doći do same kuće. Imamo dogovoreno dvije vrste soba – 23 kreveta u sobama sa zajedničkim kupatilom ( 2 sobe sa 4 kreveta, 1 soba sa 7 kreveta, 1 soba sa 8 kreveta), te zajedničku spavaonicu sa 12 kreveta. Cijena sobe sa zajedničkim kupatilom je 12 eura + 2 eura po danu za boravišnu taksu, odnosno ukupno 14 eura x 2 noćenja je 28 eura. Cijena noćenja u zajedničkoj spavaonici je 10 eura + 2 eura boravišna taksa, odnosno 12 eura x 2 noćenja je 24 eura. Molim da se kod prijave izjasnite koji od navedenih smještaja želite. Plaćate sami u planinarskoj kući davatelju usluge. Svi ležajevi su sa posteljinom pa ukoliko ne želite ne morate nositi vreće za spavanje. Također molim da budete ekološki osviješteni i stvari ne pakujete u polietilenske vrećice, naročito ne one extra šuškave, već koristite platnene. Ukoliko ih nemate, a želite nabaviti lijepe, trajne i kvalitetne, možete ih kupiti povoljno kod naših planinarki u sekciji ZanatLije.

Informacije o prehrani: Na cijelom izletu nema oragnizirane prehrane, već svaki sudionik brine o sebi i svojim prehrambenim potrebama. Moguće je dobiti ručak i večeru u domu po cijeni između 5 i 9 eura, ovisno o vrsti jela. Drugi i treći dan možemo stati u Kranjskoj Gori i obnoviti zalihe…o
gućnost
Informacije o prijevozu: Planirani prijevoz je unajmljeni manji autobus 32 sjedala, cijena prijevoza je 350 kn (na bazi 32 osobe). Zbog ograničenih kapaciteta noćenja i prijevoza broj sudionika je ograničen na 32 planinara. Kako biste osigurali mjesto na ovom izletu, molim plaćanje akontacije za prijevoz u iznosu 150 kn kod prijave za izlet. Ukoliko se dogodi da iz opravdanih razloga morate otkazati svoje sudjelovanje na ovom izlet, uz povrat akontacije možete to učiniti do 07.06.2019. godine.

Potrebni dokumenti i novac: Važeća osobna iskaznica (za prelazak granice sa Slovenijom), planinarska iskaznica sa markicom za ovu godinu (zbog popusta za noćenje u planinarskoj kući); 28 ili 24 eura za platiti noćenje; 10 eura za platiti žičaru do Monte Santo di Lussari (karta je povratna). 350 kuna platiti Jeli Knežević za prijevoz autobusom ( od toga 150 kn akontacije).

Prijave: utorkom na sastancima Društva kod Jele Knežević, ili na mail ruzicapetrovic62@yahoo.com ili mob. 091 602 20 46 kod Ružice Petrović

Vodič: Željko Petrović (mob. 091 730 41 29)

Pratite nas i lajkajte

Details

Start:
28/06/2019 08:00
End:
30/06/2019 17:00
Cost:
650kn
Event Categories:
, ,

Organizer

Željko Petrović