Loading Events

« All Events

Pet utvrda Požeške gore 2. dio

7 ožujka

07.03.2021.  Požega – Vrhovački grad (KT 5 utvrda Požeške gore)

 

Plan puta:

7:00 polazak iz Osijeka, parkiralište kod autopraonice na Sjenjaku (uobičajeno). Ide se osobnim automobilima. Molim da se kod prijave na izlet jave članovi Društva koji su voljni voziti. Željko i ja čekamo vas u Našicama oko 8 sati. Čočaj radi pa možemo organizirati burek „za  van“ a isto tako možete popiti i kavu u hotelu ili na kiosku, ako želite. Nakon pauze od pola sata nastavljamo prema Požegi. Na hodanje krećemo iz centra grada, sa Trga Sv. Trojstva. Povratak je planiran u kasnim popodnevnim satima, oko 17.00 sati.

Planinarska ruta: Požega – Sokolovac – Vrhovački grad; povratak istim putem sa skretanjem na Veliku Kobilu (435m/nm)

Krećemo s Trga Sv. Trojstva ispred crkve Sv. Duha kroz gradske ulice laganim usponom prema Fratarskom putu na brdu Sokolovac, a na čijem je početku Kalvarija iz 1724. Godine. Nastavljamo Fratarskim putem, poučnom stazom Sokola na kojoj upoznajemo bogatstvo vrijednosti Požeške gore koja je važno stanište biljnih i životinjskih vrsta, geološke zanimljivosti, vinograde i šume, povijesnu i sakralnu baštinu – zvono fra Luke Ibrišimovića,  kapelice Sv.Ane, Sv. Grgura i Sv.Jelene. Cijelim nas putem prate lijepi vidici na grad i okolicu, a posebno s najviše točke Sokolovca gdje je spomen obilježje Domovinskog rata. Od centra do vrha Sokolovca (379m) ima pola sata hoda, laganim i ne previše zahtjevnim usponom. Put nastavlja dalje kroz šumu, lagano, bez većih uspona, i za sat i pol dolazimo do livada ispod Vrhovačkog grada odakle je još desetak minuta uspona na sam grad.

 Vrhovački grad nalazi se na 433 metra nadmorske visine (centar Požege je na 150 m), izgradnja utvrde vjerojatno datira negdje iz srednjeg vijeka, i prije turskih osvajanja praktički nema nikakvih zapisa. To je bila utvrda pravokutnog trocrta s poligonalnim predgrađem. Kula je bila okruglog tlocrta. Utvrda je bila zaštitnica Požege (1537 Požega je pala pod Osmansko carstvo). Druga je KT obilaznice 5 utvrda Požeške gore.

Nakon kratkog odmora i razgledanja ostataka utvde, vraćamo se istim puten natrag prema Požegi sa kratkim skretanjem na vrh Velika Kobila, koji nam je usput. Po povratku u  Požegu nastavit ćemo izlet razgledanjem grada i njegovih znamenitosti – Katedrale, Biskupskog Dvora, crkve Sv. Lovre, crkve Sv. Duha i franjevačkog samostana…

Vrijeme hodanja: 4 sata

Visinska razlika: 200m

Težina puta: nezahtjevan planinarski markirani put

Potrebna oprema: čvrste planinarske gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama i godišnjem dobu (slojevita odjeća), ponijeti zaštitu od kiše, ponijeti min. 1L tekućine, planinarski štapovi preporučeni, zaštitna maska i dezinficijens…

Informacije o prehrani: Hrana iz ranca. Ujutro pauza u Našicama za kavu i burek „to go“. Također slično u Požegi po povratku s hodanja, uz razgledanje grada.

Informacije o prijevozu: osobni automobili, naknada za prijevoz u dogovoru s vozačima

Prijave: utorkom na sastancima Društva kod Vladimira Pavičića, na mail ruzicapetrovic62@yahoo.com ili mob. 091/602-20-46 Ružici Petrović.

NAPOMENA: Sudjelovanjem na izletu prihvaćate planinarska pravila planinarenja u grupi. Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID19, koje nisu u samoizolaciji i koje nisu bile u kontaktu s osobama koje su oboljele. Sudjelovanje na izletu je na vlastitu odgovornost. Tijekom izleta postupat će se prema važećim mjerama zaštite.

NAPOMENA: Zbog velikog interesa za izlet na Vrhovački grad, odlučili smo se za prijevoz autobusom. Cijena prijevoza je 70 kuna i molim vas da uplatite u utorak na sastanku Društva u 19.30 sati kod Terezije Novoselić. Prijevoz obavlja Arriva pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera, zaštitne maske u autobusu su obavezne.

Vodič: Željko Petrović; mob. 091/730-41-29

Pratite nas i lajkajte

Details

Date:
7 ožujka

Organizer

Željko Petrović