Sveti Josip Radnik

Sveti Josip Radnik sekcija PD “Zanatlija”

Evo kako je sve započelo…

Zapisnik inicijalnog (osnivačkog) sastanka Planinarske sekcije Sveti Josip Radnik planinarskog društva HPD „Zanatlija“ Osijek

Mjesto održavanja: Osijek, ulica Sv. Josipa Radnika 36, crkva Sv. Josipa Radnika
Datum održavanja: 22.02.2015
Nakon večernje mise u 18,30 u crkvi Sv. Josipa Radnika s početkom u 19,20 sati održan je osnivački sastanak Planinarske sekcije Sveti Josip Radnik .
Prilikom sastanka je bilo prisutnih pedesetak što planinara koji su došli s izleta na Dilj goru, što župljana koji su ostali nakon mise na najavljenom sastanku.
Pozdravnu riječ je održao župnik vlč. Ivica Martić koji je s neskrivenim zadovoljstvom pozdravio inicijativu da se kroz boravak u prirodi, te neformalnom druženju planinara i vjernika približimo Bogu i povežemo duhovnost i boravak u prirodi. Vlč. Ivica je predložio da se na izletima u prirodi mogu održavati mise, promišljati o vjeri, posjećivati manje poznate napuštene sakralne objekte u Slavoniji i napose družiti jedni s drugima.
Nakon velečasnog Ivice Martića uvodnu riječ je preuzeo predsjednik HPD „Zanatlija“ Osijek Vladimir Pavičić, koji je ukratko rekao nekoliko riječi o povijesti planinarskog društva, sekcijama unutar društva, o HPS-u i SPS-u kao i poveznici između imena Svetog Josipa Radnika i planinarskog društva „Zanatlije“. Vladimir Pavičić je također u uvodnoj riječi istaknuo zašto se organizira rad kroz sekcije u Društvu, te objasnio da se na taj način više ljudi uključuje u rad i daje od sebe najbolje za dobrobit cijelog društva. Sve župljane je pozvao na sastanke planinara u prostorijama Društva utorkom u 19 sati.
Tijekom sastanka jednoglasno su donesene slijedeće odluke:
1. Voditeljica Sekcije: Ančica Berki, dugogodišnja planinarka i budući licencirani vodič društvenih izleta
2. Izabire se Upravni odbor sekcije u sastavu:
– velečasni Ivica Martić
– Tihana Pavičić
– Saša Pavičić
– Anica Filipović
– Viktorija Šotman
– Davor Šotman
3. Prvi izlet novoosnovane Sekcije biti će tradicionalni planinarski izlet : 21. Našički križni put koji će se održati 21. ožujka 2015. godine

4. Upravni odbor će se sastajati srijedom u 19,00 sati u crkvi Svetog Josipa Radnika, a prvi sastanak će biti 03. ožujka 2015. godine te će se na sastanku odrediti vodiča za gore navedeni izlet kao i način oglašavanja Sekcije.

5. Upravni odbor Sekcije će na prvom sastanku napraviti plan izleta i aktivnosti. Izleti koje će se organizirati biti će jednodnevni izleti subotom na području Slavonije i Baranje.

6. Jedan izlet godišnje biti će posvećen Svetom Josipu Radniku i to će biti dan Sekcije.

U Osijeku, 22. veljače 2015. Zapisničar: Lidija Vorše

 

 

PLANINARSKA SEKCIJA SV. JOSIP RADNIK
PLANINARSKOG DRUŠTVA „Zanatlija“ Osijek

Održani izleti tijekom 2015. godine

  datum izlet vodič broj sudionika
1.  21. ožujka 2015. 21. NAŠIČKI KRIŽNI PUT Vladimir Pavičić           26
2. 18. travnja 2015. PLANINARSKA STAZA MAJKE BOŽJE LURDSKE
(POPOVAC-KARANAC-POPOVAC)
Ančica Berki         23
3. 08. svibnja 2015. ODVORCI DILJ GORA Saša Pavičić         28
4. 30. svibnja 2015. USPON NA VRH PAPUKA Vladimir Pavičić         36
5. 25. lipnja 2015. KRNDIJSKI STJENJACI (automobilima) Vladimir Pavičić         14
6. 15. kolovoza 2015. HODOČAŠĆE OSIJEK-ALJMAŠ Ivica Miložić         30
7. 13. rujna 2015. PLANINARSKI PUT GARDUN Saša Pavičić         31
8. 14. studenoga 2015. VOĆIN Ančica Berki  

 

A onda smo se proširili i na druge dijelove grada, tako je održan sastanak i osnutak nove župne hodočasničke planinarske sekcije!

 

P O Z I V N I C A
Inicijativni sastanak župne planinarske skupine „Ivan Pavao II.“ planinarskog društva PD „Zanatlija“ Osijek, održat će se u nedjelju 02. listopada 2016. godine u 19:30 sati, nakon večernje mise u crkvi župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, naselje Retfala, Žumberačka 53. Pozivaju se svi zainteresirani da se odazovu ovom sastanku. Za sve dodatne obavijesti možete kontaktirati Vladimira Pavičića na mob. 091 22 71 789 ili e-mail pavicic.vladimir@gmail.com

 

 

 

 

      Planinarska sekcija SV. JOSIP RADNIK
   PD „Zanatlija“ Osijek

 

     GODIŠNJAK 2016.
   Osijek, siječanj 2017.

IZLETI PLANINARSKE SEKCIJE „SVETI JOSIP RADNIK“

U sklopu planinarske sekcije „Sveti Josip Radnik“ Društva djeluju dva ogranka župnih planinarskih skupina, jedna skupina pod imenom sv. Josip Radnik (Župa Osijek 5) i druga župna planinarska skupina pod imenom sv. Ivan Pavao II. (Župa Osijek 6).
Voditeljica sekcije je Ančica Berki.

 

1. XXII. NAŠIČKI KRIŽNI PUT
27.veljače 2016.godine, subota Vodič Ančica Berki

Na tradicionalni Našički križni put odazvalo se 24 sudionika. Križni put je započeo okupljanjem pred župnom crkvom sv.Antuna Padovanskog u Našicama gdje je uvodnu riječ održao gvardijan župe. Nakon toga krenulo se na križni put od 14 postaja ukupne duljine od 15 km i završilo euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv.Antuna Padovanskog. Nakon mise je poslužena večera za hodočasnike u Emausu.

 

 

 

2. BICIKLIJADA
5. ožujka 2016.godine, subota Vodič Ančica Berki

Održana je biciklijada na turi Osijek-Kopački rit-Lopoč i povratak bentom do Podravlja. Sudjelovalo je 5-ero biciklista.

3. DILJ GORA ŽUPA ODVORCI
2. travnja 2016.godine, subota Vodič Saša Pavičić

 

Izlet za 27 planinara s velečasnim Ivicom Martićem započeo je u Jakačini Maloj na Dilj gori gdje su ih dočekali domaćini s okrjepom ispred kapele sv. Terezije. Nakon molitve hodalo se do Grgurevića i crkve sv. Filipa i Jakova, tada se pridružio i domaći župnik Željko Čabaja. Hodanje se nastavilo kroz Čelikoviće, pored kapelice sv. Vida i došlo u Gašinac.

 

 

Svećenici su održali misu za prisutne na otvorenom u šumi pored kapele Majke Božje. Poslije mise hodanje se nastavilo kroz Brčino, pored crkve Velike Gospe, Bilica i crkve sv. Jurja, stare 750 godina, Grižića i crkve sv. Mihaela Arhanđela i završilo u crkvi sv. Florijana u Krajačićima.
U svakom naselju domaćini su pružili okrjepu izletnicima i planinarima.

 

 

 

4. EUROPSKI HODOČASNIČKI PUT 1.ETAPA
22. lipnja 2016.godina, srijeda Vodič Vladimir Pavičić

Planinarsko društvo Zanatlija Osijek sekcija „Sveti Josip Radnik“ započela je 22.06.2016. s etapnim obilaskom Hodočasničkog puta Pecsvarad – Našice, a koji je dio srednjoeuropskog Hodočasničkog puta koji započinje u Czestochowu u Poljskoj, dok mu je cilj Međugorje u Bosni i Hercegovini. Ujedno se temelji na povijesnim vrijednostima srednjovjekovnih hodočašća i povezuje značajne povijesno – kulturne znamenitosti područja Mađarske i Hrvatske kroz koji prolazi.

Crkva u starom gradu Pecsvaradu Početak je u Pecsvaradu, slikovitom gradiću smještenom nedaleko od Pecsa, do kojeg i dolazi i prelazi preko najvišeg vrha gore Mecsek, Zenga, 682 mnm. Nakon Pecsa nastavlja se dalje kroz mađarske krajolike do Đuda, i crkve i svetišta Majke Božje, a zatim do Beremenda gdje prelazimo preko granice u Hrvatsku. Hodočasnički put kroz Hrvatsku vodi od Baranjskog Petrovog Sela preko Belišća i Valpova do Našica.

 

Naša prva dionica išla je od Pecsvarada, preko vrha Zenga i seoca Puspoksentlaslo, do mjesta Kovesteto što je udaljenost od 20,6 kilometara i koju smo prošli za nekih šest i pol sati hoda s pauzama.
Vodič nam je bio gospodin Šandor Jakab, koji je dva puta prošao hodočasničkim putem Santiago de Compostela.

 

5. HODOČAŠĆE ZA VELIKU GOSPU U ALJMAŠ
15. kolovoza 2016.godina, nedjelja Vodič Ivica Miložić
Vladimir Pavičić

Povodom Velike Gospe hodočašću Gospi od Utočišta u Aljmaš od Osijeka se pridružilo 10 planinara/ki Društva s velečasnim Ivicom Martićem.
Okupljanje je bilo u ponoć ispred župne crkve Sv. Josip Radnik, Savska 34 u Osijeku, hodalo se Drinskom ulicom prema Vukovarskoj ulici, naseljima Nemetin, Sarvaš i Bijelo Brdo na Mišino brdo. Na Mišinom brdu smo se svi okupili, krenuli prema Dunavu i stigli do crkve Gospe Aljmaške u Aljmaš oko 5:30 h u ranim jutarnjim satima. Nazočili smo svetoj misi koja je počela u 6:00 h i našli se s dijelom ekipe koja je došla biciklima i osobnim automobilima.

 

6. ZAGREBAČKI ROMARSKI PUT
22.-23. listopada 2016.godina, subota-nedjelja Vodič Saša Pavičić
Asistenti Ružica i Željko Petrović

Zagrebački planinarski križni put u Mariju Bistricu

Zagrebački Romarski put planinarska je i hodočasnička obilaznica od Zagreba do Marije Bistrice i natrag, koju je ustanovilo i održava HPD Stanko Kempny iz Zagreba, a nastala je 2001. godine. Obilaznica ima 14 kontrolnih točaka i moguće ju je obići u dva dana, deset sati hodanja svaki.
18 planinara i planinarki Sekcije Sveti Josip Radnik Društva dana 22.10. započelo je s obilaskom Zagrebačkog Romarskog puta.

U Zagrebu smo stali kod crkve i samostana Sv. Franje Ksaverskog koja je 1. KT ove obilaznice. U samostanskom parku smješteno je 10 naizmjenično poredanih kapelica u čijim se nišama nalaze brončani reljefi križnoga puta i ploče s uklesanim tekstom iz povijesti Hrvata. Nakon kratkoga zadržavanja, razgledanja parka i molitve u crkvi, te fotografiranja, krenuli smo prema Mihaljevcu , a zatim Gračanskom cestom sve do pretposljedne stanice tramvaja kod koje smo izašli na Leustekovu stazu prema Medvednici. Nakon desetak minuta hodanja kroz naselje, ulazimo u šumu i za kratko vrijeme dolazimo do mjesta „Pri Mariji“, odnosno Marijine slike na drvetu, 2. KT ove obilaznice.
Samostanski park Sv.Franje Ksaverskog
Nastavljamo kroz hladovinu šume prošarane jesenskim bojama, po boljim i lošijim stazama, prateći žuto-bijelu markaciju, pored one planinarske.
Lagano se uspinjemo do Adolfovca, 3. KT na 516 mnm. Adolfovac je nadstrešnica u blizini koje se nalazi spomen ploča zagrebačkom gradonačelniku Adolfu Mošinskom, zaslužnom za izgradnju Sljemenske ceste. Uspinjemo se dalje Leustekovom stazom do šumske ceste koja nas vodi do PD Runolist, gdje ćemo se smjestiti i noćiti. U dom stižemo oko pola četiri, a kako je do mraka ostalo dosta vremena, uputili smo se prema vrhu Medvednice, Sljemenu, razgledali Crveni spust na kome se održava Snježna Kraljica, obišli Tomislavov dom, te se preko Činovničke livade vratili natrag u Runolist.
Drugi smo se dan nakon doručka oprostili sa ljubaznim domaćinima i krenuli do Sljemenske kapelice Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, na 975 mnm i 4. KT obilaznice Zagrebački Romarski put.
U deset je sati nedjeljom u Kapelici Sveta misa na koju dolaze planinari i aktivno sudjeluju u njoj, molitvom, pjesmom i glazbom.

 

 

Nakon Svete mise, nastavili smo hodanje grebenom Medvednice do Hunjke, odnosno do raspela na Hunjki, koje je 5. KT obilaznice, a zadnja na ovome našem izletu.
Odlučili smo se spustiti Horvatovim stubama na zagorsku stranu i dalje markacijom prema selu Pile. 500 Horvatovih stuba gradio je Vladimir Horvat, zaljubljenik u Medvednicu, od 1946. do 1953. godine u do tada nepristupačnom dijelu Medvednice koji se odlikuje kraškim reljefom – ponikvama, spiljama i vrtačama.
Nakon ukupno tri sata hoda, stigli smo do sela Pila gdje smo ušli u autobus i odvezli u Mariju Bistricu.
Ružica Petrović
Izvor: http://www.hpd-zanatlija.hr/hr/8442/zagrebacki-romarski-put/

 

7. EUROPSKI HODOČASNIČKI PUT 2.ETAPA
KOVESTETO-PECS
5. studenoga 2016.godine, subota Vodič Vladimir Pavičić
Asistenti Jela Knežević i
Željko Petrović

Na izlet se odazvalo 32 planinara/ki.
Iz Osijeka se krenulo u 6:00 h za Donji Miholjac, prešao granični prijelaz i stigli do Hotela Kovesteto u 9:15 h gdje su nas čekali domaćini iz hodočasničke udruge Rudolf Bognar i Jakab Šandor.
Nakon osvježenja, obišli smo vidikovac u blizini hotela i započeli s hodanjem označenom stazom za Arpadhegy,prošli pored televizijskog tornja na Mecsek-u i stigli do kapelice Snježne Gospe posvećene hodočasnicima. Kapelica se nalazi u dijelu grada Tettye u Pecs-u i to je bila završna točka današnjeg hodanja.
Hodanje kroz šumu Mecsek-a

Slijedila je kratka molitva poslije koje su domaći vodiči govorili o povijesti kapelice hrvatskim planinarima-hodočasnicima.

Otišli smo do središta Pecs-a, razgledali znamenitosti, posjetili Hodočasničku galeriju i vratili se u Osijek u 20:30 h.

 

 

Na Europskom hodočasničkom putu, 2.etapa

 

 

          PLANINARSKA SKUPINA SV. JOSIP RADNIK
PD „Zanatlija“ Osijek
i župne planinarske skupine:
sv. Josip Radnik (Osijek 5) i
sv. Ivan Pavao II. (Osijek 6)

 

Održani izleti i aktivnosti u 2017. godini:

  datum Održani izleti i aktivnosti u 2017. godini:
1. subota, 11.02.2017. VELIKA
2. utorak, 21. 02.2017. PREDAVANJE: Antun Zlatko Lončarić
CAMINO DE SANTIAGO
(Strossmayerova 1, prostor PD „Zanatlija“ Osijek u 18:30 sati)
3. subota, 18.03.2017. (NE)POZNATA POŽEŠKA GORA
4. subota, 01.04.2017. NAŠIČKI PLANINARSKI KRIŽNI PUT
5. subota, 13.05.2017. EUROPSKI HODOČASNIČKI PUT 3. ETAPA – MAĐARSKA
Pečuh – svetište Marija Jud (Máriagyűd)
6. subota, 10.06.2017. 3. ODVORCI
7. subota, 16.09.2017. EUROPSKI HODOČASNIČKI PUT 4. ETAPA – MAĐARSKA
Svetište Marija Jud (Máriagyűd) – Baranjsko Petrovo Selo
8. petak, subota
25. i 26.11.2017.
ZAGREBAČKI ROMARSKI PUT 2. ETAPA
(Hunjka – Marija Bistrica)
9.    

Izleti koji su planirani za 2017. godinu a nisu se održali:

petak, subota i nedjelja 08. – 10.09.2017. BIOKOVO – USPON NA VRH SVETI JURE (1762 m)
(vodičica Ančica Berki postala baka, odgodili)
subota, 25.11.2017. BARANJA – „PUT GOSPI LURDSKOJ“ (Karanac – Popovac)
(Izlet zamijenili ZAGREBAČKIM ROMARSKIM PUTOM 2. ETAPA)
utorak, 15.08.2017. HODOČAŠĆE U ALJMAŠ (nije bilo zainteresiranih)

 

12. susret Bratovštine sv. Bernarda, Požega

5.6.2021. godine održan je 12. susret štovatelja sv. Bernarda, u Požegi.
Ove godine domaćini su trebali biti PD “Granaš“ iz BIH, no zbog još uvijek aktualne situacije sa korona virusom, domaćinstvo je preuzeo HPD „Klikun“ iz Požege, pod vodstvom Dragutina Kepića.
Okupljanje društava bilo je kod Željezničkog kolodvora u Požegi, između 9. i 10. sati, a doručak i okrjepa u domu obitelji Kepić, uz domaće delicije hrane i pića, za sve potrebe. Naše društvo imalo je 16. predstavnika, a bilo je tu planinara i planinarki iz Našica, Samobora, Sesveta, Zagreba…
U 10. sati nakon molitve krenulo se na kraći turistički obilazak Požege, zadržavanje kod Katedrale, preko glavnog trga, tržnice, do početka hodalačke rute.
U početku su bile predviđene dvije rute, kraća i duža, no kako za kraću nije bili zainteresiranih, krenulo se dužom trasom Kalvarija – Sokolovac – Vrhovci – Seoce-OPG Ravlić.
Sama ruta je bila vrlo lijepa sa prekrasnim pogledima na grad i cijelu Požešku dolinu, stazama kroz šumu, ali i otvorenu cestu, sa puno sunca. Budući da je dan bio posebno vruć to je otežavalo hod, pa smo često morali odmarati u hladovini. No kako je rekla jedna starija planinarka: “Bolje da grije, nego da lije!“. I tako je i bilo.
Kako smo samo maštali o hladnom pivu, i okrijepi kod OPG „Ravlić“!
Nakon nekih četiri sta hoda, stigli smo do spomenutog OPG-a i okrijepili se svakovrsnim hladnim napitcima, ali i ukusnoj hrani i domaćim kolačima. Sve je to pratio domaći bend koji je dodatno uljepšao okrjepu.
Nakon ručka uputili smo se do kapelice sv. Vida, u kojoj je mjesni Župnik, održao Svetu Misu, za sve sudionike susreta.
Po povratku do OPG-a, održan j e kraći sastanak predstavnika društava, dogovor o novom susretu, razmijenjeni su darovi, pozdravni govori, i oproštaj od dragih domaćina, te vrlo uslužnog gospodina Ravlića, koji nam je pokazao svoj vinski podrum, i domaće proizvode koje on i njegova supruga prave.
Uz pokoju liticu vina u gepeku, te par teglica džema vratili smo se u Osijek oko 21. sat.
Ljiljana Mandurić
 
Sve zabilježeno okom planinara iz HPD “Lipa” Sesvete
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2Fvvb0eTgckrA%3Ffbclid%3DIwAR023cV82jqPfBIQimQLq2Gv4axPprqIRNmBh0Vb_EMhIfGPv91ASDv9BME&h=AT01OrZAeI5PP5zf4htO_uj1VQpiaa0eH7sx_zdo30SHtJzUFOW-ucn76d_MPi_rfZFQEGxjOYlA9omC0DGabp25VQgNNW4Y0r1pPxb9a55a508ClILu68-nOFncAqRKmA7B&__tn__=%2CmH-R&c[0]=AT3QkmjcZD3KlnOh6Uln-5YELyW6sSgmuEd59is451J6V_oCNVYGW7sokTXdXuJFFy0L7zp-BAuM3Vt4WSY5_rL-RloGl8BjoxgsE_ywcOTEg3lUjfZNOaP31B8xKWdZpAtfCFgGFSTsYNF-av02f1OQW4LUdary3504VT0B6tWYchknE–7YH_MgZZA3JP9j5RnBnvRlo1xdKmIkw 

                                                                                                                                                       

rbt
rbt
rbt

rbt