Podunavski pješački put

 


Godina osnutka: 2000.
Upravljač: PD Zanatlija Osijek

J. J. Strossmayera 1

31000 Osijek

Mrežna stranica: http://www.pd-zanatlija.hr
e-adresa: zanatlija.osijek@gmail.com
Osoba za kontakt: Vladimir Pavičić, predsjednik
Mobitel: 091/2271789
Povjerenik: Majda Rončević
Mobitel: 095/8321532
e-adresa: rolerica.os@gmail.com
Vrsta puta: vezni
Idejni začetnik: Vlado Obad

Mišino brdo – Aljmaš – Erdut

Podunavski pješački put osmislio je prof. dr. Vlado Obad s ciljem da posjetitelj uoči sve bogatstvo i raznolikost ponude koje čovjeku pruža šetnja ovim područjem. Put traje oko 6 sati. Na prijedlog tajnika Društva odlučeno je da ovaj put ne bude namijenjen samo članovima našeg Društva, već da, zbog svoje ljepote, bude dostupan svim planinarima i ljubiteljima prirode.

Povod održavanja je Dan planeta Zemlje (22. travnja). Poput našeg planeta, i ovaj kraj doživio je nepotrebna razaranja kao posljedicu nerazumnog čovjekovog djelovanja. Nadamo se da će se i naš planet (kao i ovaj dio naše domovine) postupno, ali sigurno, oporaviti zahvaljujući povećanoj ekološkoj svijesti ljudi koja nastaje zahvaljujući manifestacijama poput našeg “Podunavskog pješackog puta”. Pri određivanju termina, “kum” Fabijan Marinović vodio je računa da u travnju nema većih akcija slavonskih planinara i, što je vrlo bitno za ovaj kraj, da su posjetitelji pošteđeni neugodnih uboda komaraca. Odlučeno je da se svake godine “PPP” tradicionalno održava u nedjelju uoči 22-og travnja (osim ako je to Uskrs, tada se održava na Cvjetnicu).

Put su markirali Đuro i Danijel Podobnik te Vlado Obad. Zahvaljujemo se dipl. inž. šumarstva Borisu Drenjančeviću iz Odjela za uređivanje šuma (Uprava šuma Osijek) koji nam je dao na uvid sve raspoložive topografske karte područja Aljmaš-Erdut.

U spomen na prvi obilazak (16. travnja 2000.) u centru Aljmaša posađeno je drvo javora (dar planinara HPD “Belišće”, koje su osnovali članovi našeg Društva). Okupljeno je više od 500 planinara iz 15 planinarskih društava (13 iz Slavonije te 2 iz BiH – PD “Visočica” Visoko i PD “Konjuh” Tuzla). U protekle 3 godine PPP je obišlo oko 1200 osoba iz 22 planinarska društva Hrvatske i BiH.

U listopadu 2000. g. put su obišli i planinari PD “Ericsson-Nikola Tesla” iz Zagreba. 2002. g. definirana je konačna verzije PPP-a, koji počinje na Mišinom brdu. Na taj način je put produljen te je za potpun obilazak trase potrebno 6 sati. Planinarski dnevnik Podunavskog pješačkog puta bit će promoviran na sljedećem masovnom okupljanju 13. travnja 2003. g. (tiskan je u prosincu 2002. g.). Želja nam je da nam se 2003. godine pridruže planinari Pečuha (Mađarska), kako bi okupili gradove prijatelje Osijeka (Tuzla i Pečuh).

Ekipa HTV je 23. kolovoza 2000. g. snimila “Podunavski pješaki put” koji je prikazan u sklopu jedne od emisija “Pustolovine po Hrvatskoj” 26. travnja 2002. godine.

Važno je napomenuti da ne postoji opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava, koja u ovom kraju nisu niti postavljana.

Cilj nam je napraviti i foto-album “PPP”-a te sve planinare molimo da svoje fotografije, zapažanja, prijedloge i sugestije dostave Društvu (adresa na početnoj stranici!).

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji!

Fabijan Marinović