Planinarska kuća „Viljevo“

Nalazi se na Dilj gori 50 metara istočno od vrha Viljevo  (297 m).

Jedan od najljepših vidikovaca u Slavoniji.

Na sjeveru se vidi Požeška kotlina, Kutjevo, Papuk, Krndija i Požeška gora… a na jugu Posavina, Motajica (BiH), Slavonski Kobaš – rodno mjesto A. Premužića graditelja poznatih planinarskih staza na Velebitu i na Rabu.

Nalazi se na markiranom putu br.415- Ćosin mlin na Orljavi – Kasonjski vrh.  

U blizini su najstariji zapisi na Glagoljici u Slavoniji – crkva Svetog Martina u Lovčiću i crkva Svetog Dimitrija u Brodskom Drenovcu, gdje se nalazi potpuno očuvana rodna kuća doktora Andrije Štampara, utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije. https://blagamisterije.com/sagradena-na-vratima-zlatne-doline-rijetka-crkva-tvrdava-nijemo-svjedoci-o-vremenima-junaka-bitaka-hajduka-i-glagoljasa/17527/

 

9 km od auto ceste Zagreb – Lipovac, kod čvora Lužani.

U obližnjim kanjonima 100-tinjak metara od Kuće možemo pronaći okamine školjaka iz Panonskog mora.

 

Udaljenost Kuće od Kontrolnih točaka SPP-a: Klikun 4 sata, Sveti Martin 2 h 30 min.

 

U Kući može prespavati do 8 planinara. Opskrbljena je električnom energijom iz foto panela, dovoljnom za punjene mobitela, laptopa i rasvjete, voda iz cisterne.

 

Markirani putevi prema Planinarskoj kući Viljevo, osim spomenutih, su od Brodskog Drenovca (br. 414) i od Oriovca(br417)., koji se spajanju s putem iz Lovčića ( br.416) u blizini Kasonjskog vrha (352m), 1 sat hoda.

Kutija sa žigovima kuće, vrha Viljevo, pl. obilaznice „Dr. Andrija Štampar“, te upisnom knjigom nalazi se na sjevernom zidu, pod nadstrešnicom.

 

Smještaj za malu grupu je moguć u Planinarskoj kući „Viljevo“, za rezervacije molim javiti se Zdravko Ećimović – Lojza +385 91 731 5819 (ecimstenmark@gmail.com)