Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pag i Rab

16 listopada 14:00 - 18 listopada 20:00

IZLET PAG-RAB i …., 16-18. listopada 2020. godine

PLAN PUTA: Polazak iz Osijeka (iza Spara na Sjenjaku) u petak, 16. listopada 2020. godine, u 14:00h. Vožnja autoputom osobnim automobilima ili manjim autobusom do Posedarja, a potom u mjesto Povljana na Pagu. Dolazak u smještajni objekt-više apartmana u jednom objektu, u večernjim satima, smještaj u sobe, večera, noćenje.
17. listopada (subota) – u 6:30 h polazak u mjesto Kolan, odakle kroz Kolanjsku dolinu počinje uspon prema vrhu Sveti Vid (KT HPO, 348 m/n.v.), neposredno iznad Paškog zaljeva, a vrh je dobio ime po kapeli sv. Vida čiji se ostaci nalazi na vrhu. Vidici su otvoreni na sve strane tako da na sjevernom obzoru dominiraju Velebitski vrhovi i kukovi. Osim prekrasnih vidika, uz opasnost od pada na ogoljenom krškom terenu, treba obratiti pozornost i na zmije poskoke i pauke crne udovice. Planirano vrijeme hodanja i uživanja u pogledima na susjedne otoke je oko 3 sata.
Nakon 20 minutne vožnje do Žigljena, trajektom se prebacujemo na kopno, a potom s kopna iz Stinica na otok Rab.
Slijedi prijevoz do mjesta Mundanije i uspon na vrh Kamenjak ili tzv. Straža (KT HPO, 408 m/n.v.) koji se nalazi na sjeveroistočnom rubu vršne ravne visoravni. Staza u početku vodi asfaltnom cestom, a potom skreće na građeni planinarski put koji vodi sve do vrha. Put je projektirao Ante Premužić, a putem je potrebno otvoriti i zatvoriti desetak improviziranih vratašca koja služe za ograničavanje kretanja i miješanje ovaca. Inače, otok Rab je, nakon NP Mljet u Dalmaciji, drugi najzeleniji otok na Jadranu, a dah oduzima i pogled preko Velebitskog kanala na sjeverni Velebit. Predviđeno vrijeme provedeno na ovoj stazi je 3 sata.
Slijedi povratak automobilima do trajekta i prijevoz na kopno, vožnja do Senja. Smještanje u objekt-više apartmana u jednom objektu, večera, druženje. Ukoliko se u Senj dođe u ranijim popodnevnim satima postoji mogućnost odlaska na plažu ili u razgled tvrđave Nehaj, simbola grada Senja.
18. listopada (nedjelja) – u 7:00 sati napuštanje objekta i vožnja prema Ogulinu do mjesta Bjelsko i „u potragu za vješticama“ jednim od najatraktivnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Oko 9 sati planiran je uspon na Klek (HT HPO, 1181 m/n.v.). Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista, zbog čega se naziva kolijevkom hrvatskog planinarstva. Gledan s juga doima se kao usnuli div kojemu su stijene Klečice noge, a vršna stijena glava. S vrha je lijep pogled prema Ogulinu i jezeru Sabljaci te prema Bjelolasici i Risnjaku, Medvednici…Za druženje s vješticama je predviđeno 3-4 sata. Ako odolimo njihovim čarima i „preživimo“, krećemo u Ogulin, preko Đulinog ponora do Zavičajnog muzeja. Prema usmenoj predaji u Ogulinu su izvrsne palačinke pa ukoliko bude dobrovoljaca možemo saznati na licu mjesta.
Povratak u Osijek u ranim večernjim satima.
SMJEŠTAJ: U apartmanima-više jedinica u jednom smještajnom objektu. Cijena je 80 kuna po noćenju, dakle ukupna cijena noćenja iznosi 160 kn.
PRIJEVOZ: osobnim automobilima (vozači se javiti vodiču) ili manjim autobusom. Ukoliko se ide osobnim automobilima svi putnici u vozilu snose trošak cestarine i goriva. Ako ne bude dovoljno automobila za prijevoz sudionika, angažirat će se kombi ili manji autobus. Predviđena cijena putovanja automobilom je između 300-400 kuna po osobi, ali s obzirom da je na otoke Pag i Rab planiran prijevoz trajektom (tri puta), što ukupno iznosi 150 kn, sveukupno za put treba planirati oko 500 kn (cestarina, gorivo, trajekt).
HRANA I PIĆE: U vlastitom aranžmanu-iz ranca.
OBVEZNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.
OPREMA: Potrebna je planinarska oprema, obavezne gojzerice, odjeća prilagođena vremenskoj prognozi, štapovi u skladu s osobnim potrebama. Preporuča se ponijeti zaštitnu masku i dezinfekcijsko sredstvo.
NAPOMENA: Vozila imaju pristup u smještajne objekte tako da vreće za spavanje nisu potrebne. Sudjelovanjem na izletu prihvaćate planinarska pravila planinarenja u grupi. Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID19, koje nisu u samoizolaciji i koje nisu bile u kontaktu s osobama koje su oboljele. Sudjelovanje na izletu je na vlastitu odgovornost. Tijekom izleta postupat će se prema važećim mjerama zaštite.
Zbog ograničenog smještajnog kapaciteta, maksimalan broj sudionika na izletu je ograničen na 20 osoba.
PRIJAVE: kod vodiča, utorkom na sastancima u prostorijama Društva, najkasnije do 6. listopada 2020. godine.
ORGANIZATOR: PD „Zanatlija“ Osijek
Vodič: Irena Petranović, 095 90 62 481
Pratite nas i lajkajte

Details

Start:
16 listopada 14:00
End:
18 listopada 20:00

Organizer

Irena Petranović