Loading Events

« All Events

Lika: Ozeblin – Kremen

29 listopada 14:30 - 31 listopada 21:00

700kn

LIKA
KREMEN, 1590 mnv, I OZEBLIN, 1657 mnv
29.-31.10.2021.

Vrh Kremen

PLAN PUTA

Polazak iz Osijeka s parkirališta pored autopraonice iza Spara na Sjenjaku u petak, 29. listopada 2021. godine, u 14:30 h. Vožnja kroz Hrvatsku, dolazak u Udbinu, noćenje.

Subota 30. listopad

U 7:00 h polazak vozilom iz Udbine za Mazinski prijevoj, 850 mnv, u trajanju od 30-tak min od kuda kreće hodanje prema vrhu Kremen, 1591 mnv“, najvišem vrhu Zadarske županije. Markacija polazi s odvojka šumske ceste na prijevoju kojim prolazi županijska cesta Bruvno-Mazin. Makadamom se prilazi vrhu Kremena (oko 2,5 km). U blizini izvora pitke vode na oštrom zavoju staza skreće strmo na zapad kroz bukovu šumu. Nakon 1/2 sata dođe se na travnatu visoravan. Markiran je odvojak do izvora pitke vode Klapavica (5 min). Zatim slijedi strmi uspon, osiguran sajlom, na greben Kremena i za 1/2 sata od izvora stiže se na vrh. Na vrlo strmim dijelovima planinarske staze su sajle za lakše kretanje.

„Kremen je travnata glavica s betonskim geodetskim stupom iznad stijena i šumskog pojasa. Budući da vršni hrbat i sam vrh strše iznad šume, posebno se lijepo vide Ozeblin na Plješivici, ličko sredogorje, Velebit i bosanske planine.“

Predviđeno vrijeme uspona i silaska sa stankama je oko 6 h.

Povratak u Udbinu predvečer, gdje će se poslužiti besplatna večera grah, druženje.

Vrh Ozeblin

Nedjelja 31. listopad  

U 7:00 h polazak vozilom iz Udbine za prijevoj Kuk, 1135 mnv, u trajanju od 15-tak min od kuda kreće hodanje prema vrhu Ozeblin, 1657 mnv“, najvišem vrhu Ličke Plješivice.

Uspon najprije vodi šumskom cestom. Nakon prijeđenih 970 m dolazi se do križanja šumskih puteva. Na ovom mjestu nema markacija i treba odabrati put desno. Od ove točke markacija nastavlja šumskom cestom te nakon prijeđenih 6.9 km skreće lijevo, na što upućuje i smjerokaz na povećoj bukvi. Tu markacija ulazi u šumu, vodi po šumskoj stazi do pod sam vrh. Na stazi se nalazi dosta prevrnutih stabala, inače je ugodna za hodanje.

Neposredno prije izlaska na travnati hrbat, na kraju šume, u stijenu je ugrađen žig. Po izlasku na travnati hrbat, dalje po njemu 300 m do prepoznatljive konstrukcije na vrhu.

Na vrhu, koji ima oblik izdužene travnate zaravni, stoji velika zahrđala metalna ploča kakva se prije koristila za telekomunikacijske potrebe. Lička Plješivica je izdužena planinska barijera koja poput zida razdvaja ličku visoravan od Pounja i Bosanske krajine. Pruža se dinarskim smjerom sjeverozapad-jugoistok od Medvjeđaka na sjeveru do Kremena i Poštaka na jugu više od 100 km. Glavna karakteristika Plješivice i njezina gotovo jedina vrijednost jest veliko šumsko bogatstvo.

Predviđeno vrijeme uspona i silaska sa stankama je oko 7-8 h.

Nakon završetka hodanja u kasnim popodnevnim satima je povratak u Osijek.

Prijevoz: malim autobusom do 20 mjesta ili kombijem.

Cijena prijevoza: okvirna cijena za prijevoz je od 450 kn 500 kn po osobi, ovisno o broju sudionika koji će sudjelovati na izletu.

Smještaj: U dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa posteljinom, ručnicima i vlastitim kupaonicama u prenoćištu u Udbini. Nije potrebno imati vreću za spavanje tijekom noćenja.

Cijena smještaja: po osobi 100 kn za jednu noć, dvije noći 200 kn.

Obvezni dokumenti: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

Oprema: potrebna je planinarska oprema, obvezne planinarske gojzerice, odjeća prilagođena jesenskom godišnjem dobu i vremenskoj prognozi, štapovi u skladu s osobnim potrebama i dr. Ponijeti zaštitnu masku za lice i dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

Hrana i tekućina za piti: U subotu nakon hodanja je besplatni-donirani kuhani obrok grah. Ostalo u vlastitoj organizaciji. Za hodanje ponijeti dovoljno hrane i vode/sokova u ruksaku za osobne potrebe tijekom hodanja.

Vodič izleta: Mirjana Špehar  M-tel:  098 175 76 88  E-mail:  mirjanavtc@gmail.com

Prijave: putem inbox-a, m-tel-a i e-mail-a vodiču izleta

Uplata:  akontaciju od 250 kn uplatiti kod Terezije Novoselić na sastancima društva najkasnije do 19. listopada 2021. Nakon toga će se primati uplate osoba ispod crte.

Napomene:  Vodič izleta pridržava pravo izmjene plana puta, rute ili satnice u slučaju lošeg vremena, nepredviđenih okolnosti i obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Izletu se pristupa na osobnu odgovornost uz poštivanje planinarskih pravila planinarenja u grupi. Na izletu mogu sudjelovati osobe koje nemaju respiratornih problema sa sumnjom na COVID-19, koje nemaju bolest COVID-19, koje nisu u samoizolaciji i izolaciji. Tijekom izleta se postupa prema važećim preporučenim epidemiološkim mjerama.

Vodič: Mirjana Špehar

Pratite nas i lajkajte

Details

Start:
29 listopada 14:30
End:
31 listopada 21:00
Cost:
700kn

Organizer

Mirjana Špehar