Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gorski kotar – južni dio

11/09/2020 15:00 - 13/09/2020 20:00

330kn

IZLET U GORSKI KOTAR, 11-13. rujna 2020. godine

PLAN PUTA: Polazak iz Osijeka (iza Spara na Sjenjaku) u petak, 11. rujna 2020. godine, u 15:00 h. Vožnja do Delnica, dolazak u smještajni objekt Planinarski dom „Hajdova hiža“ u večernjim satima, smještaj u sobe, večera, noćenje.

  1. RUJNA (subota) – u 6:30 h polazak autobusom iz Delnica u mjesto Lič ( 750 m ), odakle počinje uspon prema vrhu Medviđak ( KT HPO, 1027 m/n.v. ), na granici Gorskog kotara i Primorja.

Vrh MEDVIĐAKA je kamenita glavica stožastog oblika, sjeverna strana mu je pokrivena šumom, a južna gola i izložena suncu. Uspon počinje cestom, zatim kroz visoku bukovu šumu, zaobilazi nekoliko vrtača, izlazi na travnatu čistinu po kojoj u nešto oštrijem usponu dolazi do kamenitog vrha. Dalje slijedi odlazak na vrh Kobiljak ( KT HPO, 1119 m/n.v. ).

 

 

 

 

 

 

KOBILJAK je kamenit greben obrastao gustom šumom iz koje izviruje nekoliko vrhova. Uzdiže se nad južnim rubom Lič polja iznad ponora rječice Ličanke i sela Podkobiljaka, na razmeđi Gorskog kotara i Hrvatskog primorja. Staza vodi dijelom makadamskom cestom, a potom nešto oštrije uzbrdo kroz visoku bukovu šumu da bi na kraju u znatno oštrijem usponu, po kamenjaru stigla do vrha. Dalje slijedi povratak po kamenitoj dionici te silazak kroz šumski put i planinarsku stazu do naselja Podkobiljak i mjesta Lič.

Planirano vrijeme hodanja 7-8 sati.

Po dolasku u mjesto Lič, čekat će nas prijevoz i odvesti do Vagabundine kolibe.

 Slijedi odmor za ručak, a potom uspon NA ZAGRADSKI VRH (KT HPO, 1187 m/n.v.), u trajanju oko 3 sata.

Sjeverna strana vrha je pod bukovom šumom, a primorska gola. Vršni dio ima oblik lijepoga travnatog hrpta s kojeg se šire vidici prema Vinodolu i prema Riječkom zaljevu. Na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na visino od 950 m, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove zvane Zagradi, po kojima je ime dobio i sam vrh.

Povratak u Delnice u smještajni objekt, večera, druženje, noćenje.

  1. RUJNA (nedjelja) – u 7,30 h polazak autobusom prema mjestu Javorje i vrhu Viševica (KT HPO, 1428 m/n.v. ).

VIŠEVICA je vrh stožastog oblika koji se iznad brojnih vrhova u okolici ističe izgledom i visinom. Padine ispod vrha su strme i šumovite, a na samome vrhu nema šume pa se vidici otvaraju tek s izlaskom na vršnu livadu. Staza najprije ide šumskom cestom, od livada Golac, zatim se počne vrlo oštro uspinjati, kroz šumu, sve do vrha. Po lijepom vremenu vide se Kamničko-Savinjske i Julijske Alpe s prepoznatljivim vrhovima, a ubraja se među najljepše vidikovce u Gorskom kotaru. Planirano hodanje je oko 3 sata.

Povratak u Osijek u ranim večernjim satima.

SMJEŠTAJ: U Planinarkom domu „Hajdova hiža“ u mjestu Delnice u višekrevetnim sobama s krevetima na kat te zajedničkim kupaonicama i sanitarnim čvorovima. Moguće je koristiti se blagovaonicom. Cijena smještaja iznosi 110 kuna po noćenju.

PRIJEVOZ: Autobusom-na bazi 20 putnika cijena je 330,00 kn.

HRANA I PIĆE: U vlastitom aranžmanu-iz ranca, mogućnost dogovora kuhanog obroka.

OBVEZNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

OPREMA: Potrebna je planinarska oprema, obavezne gojzerice, odjeća prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska/planinarska lampa je poželjna, štapovi u skladu s osobnim potrebama. Preporuča se ponijeti zaštitnu masku i dezinfekcijsko sredstvo.

NAPOMENA: Autobus će biti parkiran u smještajnom objektu, vreće za spavanje nisu potrebne. Sudjelovanjem na izletu prihvaćate planinarska pravila planinarenja u grupi. Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID19, koje nisu u samoizolaciji i koje nisu bile u kontaktu s osobama koje su oboljele. Tijekom izleta postupat će se prema važećim mjerama zaštite.

PRIJAVE: kod vodiča, utorkom na sastancima u prostorijama Društva, najkasnije do 8. rujna 2020. godine.

ORGANIZATOR: PD „Zanatlija“ Osijek          

Vodič: Irena Petranović, 095 90 62 481

Pratite nas i lajkajte

Details

Start:
11/09/2020 15:00
End:
13/09/2020 20:00
Cost:
330kn

Organizer

Irena Petranović