Loading Events

« All Events

Cetingrad i Rastoke

25 rujna 08:00 - 26 rujna 17:00

DVODNEVNI PLANINARSKI IZLET SEKCIJE SVETI JOSIP RADNIK CETINGRAD I RASTOKE

 

Subota 25. i nedjelja 26.09.2021.

Cijena izleta: 450 kn (350 kn prijevoz i 100 kn noćenje)

Prijave i uplate: utorkom na sastancima društva kod Ljiljane Mandurić

Organizatori i vodiči: Željko Petrović, mob. 091 730 41 29 ili 091 602 20 46

          Ljiljana Mandurić, mob. 098 795 337

Cetingrad je općina u središnjoj Hrvatskoj na području mikroregije Kordun u Karlovačkoj županiji. Područje neizmjerne prirodne ljepote te stanište raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta, cetingradski je kraj gorovit i šumovit, ispresijecan brojnim livadama i obrađenim površinama, bogat mnogobrojnim vodotocima, potocima, izvorima i vrelima.

Cetingradski je kraj također bogat i kulturno-povijesnim znamenitostima značajnim za hrvatsku povijest, posebice iz razdoblja srednjovjekovne Kraljevine Hrvatske, nematerijalnom narodnom baštinom svoga stanovništva te zadivljujućim prirodnim ljepotama. Splet raskoši povijesti, tradicije i netaknute prirode, bogatstvo gastronomskih okusa te blizina Plitvičkih jezera i znamenitih karlovačkih rijeka čine izvrsnu osnovu i potencijal za razvoj raznih oblika turističkih djelatnosti, posebice pustolovnog, lovnog i biciklističkog turizma te ekoturizma. Cetingradski kraj je pravi raj i mamac za sve izletnike, istraživače i pustolove željne odmora, aktivne rekreacije i upoznavanja hrvatske kulture i povijesti. Najveća znamenitost općine su ruševine staroga grada Cetina, značajne srednjovjekovne utvrde koja se nalazi nekoliko kilometara južno od Cetingrada i po kojoj je mjesto dobilo ime. U srednjem vijeku bila je u posjedu nekoliko znamenitih hrvatskih plemićkih kuća, a 1. siječnja 1527. godine na Cetinu je održan Cetinski sabor na kojem je hrvatsko plemstvo izabralo austrijskog nadvojvodu Ferdinanda I. Habsburga za hrvatskog kralja.

 U samom središtu mjesta nalazi se Trg hrvatskih branitelja, spomenik poginulim hrvatskim braniteljima te župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sa župnim uredom, a uz cestu, koja vodi od crkve prema groblju nalazi se sajmište, na kojem se svake godine na blagdan svetog Josipa (19. ožujka) održava tradicionalni godišnji sajam s nadaleko poznatim „Sajmom konja“. Osim Dana Općine i sajma, glavni događaji u Cetingradu su zborovi na blagdan svetih apostola Petra i Pavla (29. lipnja) te na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, tj. blagdan Velike Gospe.

Plan izleta:

Subota 25.09. polazak iz Osijeka u 6.00 sati i vožnja do Cetingrada gdje bismo trebali stići predvidivo oko 12.00 sati. Ondje će nas dočekati članovi PD Crvene stijene koji će biti naši domaćini i vodiči na stazi. Nakon kraće pauze za jelo i piće krenut ćemo na planinarsku stazu Koranski planinarski put. Ta planinarska staza trasirana je i markirana te svečano otvorena 2009. Godine kada je i osnovano PD Crvene stijene Cetingrad. Staza je kružna, ukupne duljine 5 sati hoda. Započinje ispred škole u Gnojnicama, te se šumskim putem spušta uz pećinu Jovac na obalu Korane. Ondje se može obići nekoliko mlinica te se dalje stiže do kupališta. Od kupališta staza strmo vodi do mjesne kapelice gdje su i ruševine crkve iz 15. Stoljeća, a zatim do vidikovca Crvene stijene sa kojeg je lijep pogled na kanjon rijeke Korane i njezine mlinice. Staza se može skratiti prema potrebi što znači ako nekome bude dosta hodanja, na pojedinim točkama može ga pokupiti autobus. No, staza nije zahtjevna ni naporna pa vjerujem da neće biti potrebe za skraćivanjem. Također, dan je još dovoljno dug pa imamo  vremena da je prođemo bez žurbe. Nakon hodanja, na kraju staze, domaćini će nam prirediti večeru, a nakon toga malo ćemo se podružiti. Zatim odlazimo autobusom na noćenje u Rastoke, u hostel Plitvice. Hostel je udoban, s posteljinom, kupatilom i toplom vodom. Hostel ima 3 sobe, svaka soba ima 8 ležaja ( ukupno 24 ležaja). Svaka soba ima 2 kupaonice sa tušem. Neposredno uz hostel nalazi se i kafić sa kuglanom. Hostel se nalazi svega 500m od Rastoka. U okviru objekta dostupno je privatno parkiralište za goste. Gostima je na raspolaganju pristup bežičnom internetu.

Nedjelja 26.09. Ustajanje oko sedam i napuštanje hostela, odlazak u Slunj ili Rastoke na doručak i kavu, razgledanje Rastoka i Slunja u vlastitom aranžmanu do 10.15 sati. Zatim odlazimo u Cetingrad na Svetu misu u 11 sati u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon mise zadržat ćemo se neko vrijeme u razgledanju povijesnih znamenitosti Cetingrada, a za Osijek ćemo krenuti predvidivo u 14.00 sati što znači da bismo trebali stići oko 20.00 sati.

Planinarska ruta: Gnojnice – mlinice na Korani – kupalište – Crvene stijene – Gnojnice

Vrijeme hodanja: 5 sati

Visinska razlika: 100m

 Težina puta: markiran planinarski put; kondicijska zahtjevnost K1 – lagano (do 5 sati hoda); tehnička zahtjevnost T1 – ne zahtjevno (hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala, osim planinarskih štapova)

Potrebna oprema: čvrste planinarske gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama i godišnjem dobu (slojevita odjeća), ponijeti zaštitu od kiše i sunca, ponijeti min. 1L tekućine, planinarski štapovi preporučeni.

Informacije o smještaju: Noćimo u Hostelu Plitvice u Rastokama. Sobe su s 8 ležajeva, kreveti su na kat. Svaka soba ima kupatilo s tušem. Svi ležajevi su sa posteljinom pa ukoliko ne želite ne morate nositi vreće za spavanje. Također molim da budete ekološki osviješteni i stvari ne pakujete u polietilenske vrećice, naročito ne one extra šuškave, već koristite platnene. Ukoliko ih nemate, a želite nabaviti lijepe, trajne i kvalitetne, možete ih kupiti povoljno kod naših planinarki u sekciji ZanatLije. Zbog  smještaja, broj učesnika je ograničen na 24 planinara.

.Informacije o prehrani: U subotu navečer domaćini iz PD Crvene stijene Cetingrad priredit će nam večeru u prostoru bivše škole u Gnojnicama. Još ne znam što će biti za jelo, ovaj obrok je besplatan. Svi ostali obroci su po vlastitom nahođenju i potrebi, „iz ranca“, a moguće je i kupiti nešto u nedjelju u   Rastokama ili Slunju.

Informacije o prijevozu: Planirani prijevoz je manji autobus 31 sjedalo

NAPOMENA:  Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID19, koje nisu u samoizolaciji i koje nisu bile u kontaktu s osobama koje su oboljele. Tijekom izleta postupat će se prema važećim mjerama zaštite. Sudjelovanje na izletu je na vlastitu odgovornost.  Sukladno situaciji tijekom izleta, vodič ima pravo izmijeniti plan izleta. Svaki sudionik izleta svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene i tjelesne uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka organizatora izleta.

Potrebni dokumenti : Važeća osobna iskaznica i planinarska iskaznica sa markicom za ovu godinu

Prijave: utorkom na sastancima Društva kod Ljiljane Mandurić;

na mail ruzicapetrovic62@yahoo.com ili mob. 091 602 20 46 kod Ružice Petrović

Vodiči: Željko Petrović; mob. 091 730 41 29

              Ljiljana Mandurić ; mob. 098 795 337

Organizator: PD Zanatlija Osijek

Detaljnije informacije o destinaciji na sljedećim linkovima:

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije

https://www.cetingrad.hr/zupni-ured/

Povijest Cetingrada

https://www.cetingrad.hr/o-nama/

https://www.cetingrad.hr/stari-grad-cetin/#saborni-grad-hrvata

Rastoke

http://tz-slunj.hr/clanak/raskosna-igra-prirode

http://tz-slunj.hr/clanak/nekad-i-sad

Hostel Plitvice u Rastokama

http://tz-slunj.hr/clanak/hostel-plitvice-rastoke

 

Pratite nas i lajkajte

Details

Start:
25 rujna 08:00
End:
26 rujna 17:00
Event Category:

Organizers

Ljiljana Mandurić
Željko Petrović