Loading Events

« All Events

5 utvrda Požeške gore – 1. dio

24 listopada 07:00 - 18:00

70HRK

JEDNODNEVNI PLANINARSKI IZLET 

24.10.2020. planinarska obilaznica 5.utvrda Požeške gore 1.dio –

                  VIŠKOVAČKI GRAD (KT 1) I VRHOVAČKI GRAD (KT 2)

 

Planinarska obilaznica 5. Utvrda Požeške gore ustanovljena je 2012. Godine a njome upravlja udruga Slavonski planinari. Obilaznica je točkastog tipa i ima 5. Kontrolnih točaka : Viškovački grad, Vrhovački grad, Stara Vrbova, Dolački grad i Gračanica. Za uspješan obilazak svih kontrolnih točaka dodjeljuje se Povelja obilaznice. Cijena Dnevnika je 35 kuna, a sam se obilazak dokazuje fotografijom na KT.

 

KT 1 Viškovački grad 364m/nm –  nalazi se u šumi iznad sela Viškovci kod Pleternice. Utvrda ima ovalan tlocrt, a unutar obrambenog zida je kula visoka dvadesetak metra sa zidovima debljine i do 1 metra. Ovo je najbolje očuvana gradina u požeškom kraju.Po tipu gradnje slična je romaničkom stilu, postoji i priča o skrivenom blagu u njoj. Prilaz iz Pleternice vrlo je zanimljiv zbog lijepih vidika i ceste koja vodi kroz vinograde do brda Starac i kapele Sv. Petra na njemu.

 

KT 2 Vrhovački grad 437m/nm – strši na šumskom vrhuncu iznad sela Gradski Vrhovci kod Požege i najviša je točka na istoku Požeške gore. Tlocrt grada četvrokutnog je oblika s okruglom kulom što upućuje na ranu gotiku, a još početkom 20. Stoljeća s nje se pružao dobar vidik prema Savi i Bosni, te na cijelu požešku kotlinu. Sada je okolo visoka šuma, bez vidika. Zbog njezine velike važnosti u obrani Slavonije od Turaka nazivaju je još i „slavonskim Sigetom“ .

 

 

Plan puta:

7:00 polazak iz Osijeka, parkiralište kod autopraonice na Sjenjaku (uobičajeno). Ide se autobusom. Polusatna pauza u Našicama za kavu i burek. Povratak je planiran u kasnim popodnevnim satima, oko 18.00 sati.

.

Vožnja cestom od Osijeka prema Našicama, nastavak prema Pleternici nakon pauze za doručak i kavu. Dolazak u centar Pleternice, posjet crkvi Sv. Nikole biskupa i svetištu Gospe od Suza. Polazak na planinarsku turu .

Planinarska ruta: Pleternica – cesta ruža i vina – brdo Starac s kapelicom Sv. Petra – Tromeđa – Viškovački grad (1. KT obilaznice 5 utvrda Požeške gore) – Viškovci

Vrijeme hodanja: 2 sata

Visinska razlika: 200m

 Težina puta: nezahtjevan planinarski markirani put

 

Zatim autobusom nastavljamo prema Požegi, oko 20 minuta vožnje. Ondje u centru grada krećemo na hodanje prema Vrhovačkom gradu.

 

Planinarska ruta: Trg Sv. Trojstva ispred crkve Sv. Duha – Kalvarija – Fratarski put – Sokolovac (poučna staza Sokola) – Vrhovački grad – Gornji Vrhovci

Vrijeme hodanja: 2 sata

Visinska razlika: 200m

Težina puta: nezahtjevan planinarski markirani put

 

Potrebna oprema: čvrste planinarske gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama i godišnjem dobu (slojevita odjeća), ponijeti zaštitu od kiše, ponijeti min. 1L tekućine, planinarski štapovi preporučeni.

.

Informacije o prehrani: ponijeti hrane prema osobnim potrebama, ujutro polusatna pauza u Našicama za kavu i burek. Pauza za ručak, oko pola sata, predviđena  nakon 1. Dijela izleta.

ogućnost

Informacije o prijevozu: Planirani prijevoz je autobus. Cijena prijevoza 70 kuna.

 

Dnevnik obilaznice: Dnevnik nije potrebno naručivati ranije. Ko želi raditi obilaznicu može se fotografirati kod KT (ili možemo napraviti grupne fotke) pa ćemo nakon prolaska svih KT poslati fotografije i novac za Dnevnik u udrugu Slavonski planinari i od njih dobiti povelje i ovjeru. Cijena Dnevnika je 35 kuna.

 

Napomena: Sudjelovanjem na izletu prihvaćate planinarska pravila planinarenja u grupi. Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID19, koje nisu u samoizolaciji i koje nisu bile u kontaktu s osobama koje su oboljele. Sudjelovanje na izletu je na vlastitu odgovornost. Tijekom izleta postupat će se prema važećim mjerama zaštite.

Izlet nije zahtjevan i primjeren je planinarima početnicima te djeci.

Vodić ima pravo izmjeniti plan izleta tokom hodanja ukoliko to bude smatrao potrebnim.

 

 Prijave: utorkom na sastancima Društva kod  Vladimira Pavičića  ili na mail ruzicapetrovic62@yahoo.com ili mob. 091 602 20 46 kod Ružice Petrović

 

Vodič: Željko Petrović; mob. 091 730 41 29

 

Organizator: PD Zanatlija Osijek

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Pratite nas i lajkajte

Details

Date:
24 listopada
Time:
07:00 - 18:00
Cost:
70HRK
Event Category:

Organizer

Željko Petrović

Venue

Pleternica
Pleternica, Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Map