Slavonski planinarski put

Slavonski planinarski put uspostavljen je 27. srpnja 1957. kao prva planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Put je započinjao na željezničkoj postaji Londžica, a vodio je preko Krndije i Papuka do Strmca na Psunju. Imao je 20 kontrolnih točaka, a po dužini je bio gotovo upola manji od današnje trase. Nakon Domovinskog rata SPP je obnovljen i ponovno otvoren 1. srpnja 2000. Nova trasa imala je 18 kontrolnih točaka i oblik potkove koja je po-činjala na Omanovcu iznad Pakraca, a završavala na Petrovu vrhu kod Daruvara. Neznatne izmjene na trasi puta dogodile su se 2003. godine kada je tiskano drugo izdanje dnevnika s 20 KT.

Slavonski planinarski savez je 2011. započeo s održavanjem “Pohoda slavonskim plani-nama” i otvario novu dionicu koja spaja Planinarske domove Petrov vrh i Omanovac. Time je SPP postao kružna obilaznica s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke. SPP je vezni put, a može se obilaziti i kao točkasta obilaznica.

Put je podijeljen u 5 dionica:

  1. “Psunj”: pl. dom Petrov vrh – pl. kuća Strmac
  2. “Požeška gora”: pl. kuća Strmac – Komorica
  3. “Dilj gora”: Komorica – pl. kuća Borovik
  4. “Krndija”: pl. kuća Borovik – pl. dom Jankovac
  5. “Papuk”: pl. dom Jankovac – pl. dom Petrov vrh Nadziru ih i organiziraju održavanje povjerenici dionica,  ujedno članovi Komisije za SPP i druge planinarske putove Slavonskog planinarskog saveza.

Izvor: Slavonski planinari

Više o SPP-u možete pronaći na niže navedenim poveznicima:

Pretplatite se na obavijesti vezane za SPP

Karte SPP-a