Karlovačkim krajem

lipanj 29, 2021 Ljiljana Mandurić

Lijepim karlovačkim krajem…15.i 16. 5. 2021

Subota… u 6,00 sati  krenuli smo iz Osijeka, sa parkirališta kod Špara, u pravcu Karlovca. Uz kratko stajanje i odmor uz domaće kolače, autocestom, stigli smo u Karlovac u 9,30 sati. U Karlovcu nas je čekao lokalni vodič Krešimir Fajdić, koji nas je poveo prema prvoj točci naše planinarske rute, i planinarskoj kući Mladen Polović planinarskog društva „Vinica“ iz Duge Rese. Oko 10,45 sati, naša ekipica uz vodstvo i našeg vodiča Mirka Dominovića, zaputila se stazom ka vrhu Vinica 321 mNM, koja je ujedno i kontrolna točka HPO-a. Naša skupina brojila je 17. osoba. Put nas je dalje vodio brežuljcima prema „visokom“ brdu Martinšćak 346 mNM, a koji je  ujedno i druga točka HPO-a. Nakon 2,5 sati ugodne šetnje, a po dolasku na Martinšćak          pozornost nam je privukla lijepa crkvica sv. Martina po kojoj je vrh i dobio ime. Nakon ugodnog odmora, okrijepe i naslikavanja, te ovjeravanja dnevnika, u 14,00 sati smo se zaputili nazad uglavnom istim putem uz „negodovanje“ određenog pojedinca kojega smo  umirili obećanjem upisa u knjigu žalbe po povratku u Osijek !  (hahaha)

Dolaskom do planinarske kuće i ukupnim zbrojem od oko 19 kilometara laganog hoda „potovarili“ smo se u kombije i uputili prema našem smještaju u Hostelu Eva gdje su nas dočekali ljubazni domaćini, i  uputili u naše lijepo prostrane i uređene sobe.

Obzirom da je vrijeme spavanja još bilo daleko, zaputili smo se prema centru Karlovca u potrazi za nekakvom hranom i pićem kako bi nadopunili baterije. Druženje  i noćenje..

Nedjelja ujutro… Po dolasku Kreše Fajdića našeg vodiča obratila nam se voditeljica hodočasničke sekcije Ljiljana Mandurić koja se zahvalila Krešimiru na njegovom trudu i uručila mu prigodne poklone PD „Zanatlije“, a Krešo je nama uručio Monografije – Ljetopis PD „Dubovac“. Nakon razmijene poklona prevezli smo kombije do planinarske kuće Zvonimir Plevnik, dok se skupina nakon doručka i jutarnje kave pješice zaputila prema slatkovodnom akvariju „Aquatica“ gdje smo vidjeli veliki broj slatkovodnih riba u ogromnim akvarijima. Po završetku obilaska zaputili smo se dalje kroz prelijepo uređene parkove i ulice grada Karlovca prema Nacionalnom svetištu svetog Josipa, gdje smo sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

Nakon mise obratio nam se župnik Antun Sente koji se fotografirao s nama te uzeo podatke radi upisa naše hodočasničke sekcije u registar udruga koje nose ime svetog Josipa.

Nakon ljubaznog pozdrava nastavili smo naš obilazak uz križni put prema starom gradu i kuli Dubovac. Put nas je dalje vodio kroz šumu Seljanovom šetnicom do Vile Anzić , Muzeja planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca gdje nas je dočekao jedan vrlo osebujan gospodin i osnivač spomenutog muzeja Mladen Kuka koji nas je uz vrlo iscrpno predavanje i zanimljive priče proveo kroz cijeli postav muzeja. Nakon okrijepe pozdravili smo se sa ljubaznim domaćinima, te se zaputili ka posljednjem odredištu naše rute planinarskoj kući Zvonimir Plevnik, gdje smo se okrijepili uz Karlovačko pivo,  još jednu zajedničku fotografiju pozdravili i zahvalili gospodinu Fajdiću koji nas je nesebično vodio i upoznao nas sa znamenitostima Karlovca i karlovačkog planinarstva.

Do nekog skorog izleta!

 

                                                                                   Ljiljana Mandurić

 

 

rbt
rbt

bsh

   

Pratite nas i lajkajte